Op naar de sneeuw: gebruik deze tips

In Noord-Nederland is de voorjaarsvakantie inmiddels begonnen. Maar ook voor het zuiden en midden van ons land staat een week vakantie bijna voor de deur. En dat betekent voor veel mensen wintersportpret.

Of je nou naar Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk of een ander wintersportoord gaat: met deze tips ga je sowieso goed voorbereid richting de sneeuw!

Tip 1: check de hoeveelheid koelvloeistof met antivries

Zorg ervoor dat je genoeg koelvloeistof in je motor hebt. Check dit eenvoudig vóór je vertrek op het reservoir. Laat eventueel ook controleren of er nog genoeg antivries in de koelvloeistof aanwezig is.

Tip 2: gebruik de eerste versnelling

Laat de auto niet op de handrem staan. Dit geldt vooral voor oudere auto’s. Met mintemperaturen kan deze namelijk vastvriezen. Zet liever je auto in een versnelling. Nog een tip: draai je stuur. Zo rolt je stilstaande auto nooit een berg af.

Tip 3: neem extra ruitenwisservloeistof mee

Autoruiten krijgen tijdens de wintersport veel te voorduren. De wegen zijn vaak nat en vuil door gesmolten sneeuw. Zorg er dus voor dat je voldoende ruitenwisservloeistof hebt én dat deze niet bevriest. Er is speciale ruitenwisservloeistof voor mintemperaturen.

Tip 4: neem genoeg water en snacks mee

In het weekend zijn de wegen richting de wintersportoorden druk. Zeker in het hoogseizoen. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen van winterweer. Zorg dus voor genoeg proviand. Hiermee voorkom je chagrijnige medereizigers. Én bespaar je geld. Want eten onderweg, dat is duur. En dat is toch weer een extra biertje tijdens de après-ski.

Tip 5: gebruik winterbanden en sneeuwkettingen

In Oostenrijk en Duitsland zijn ze verplicht: winterbanden. Maar ook voor andere wintersportlanden raden we ze aan. De regels voor winterbanden en sneeuwkettingen verschillen per land. Op de site van de ANWB lees je meer over de regels per land.

💡Weetje: rijden zonder sneeuwkettingen en winterbanden terwijl dit wel verplicht is kan vervelende gevolgen hebben voor je aansprakelijkheidsverzekering. Ook riskeer je een hoge boete.

Tip 6: rij nooit met bijna lege tank

Winterweer, ongelukken en vakantiedrukte kunnen voor veel onverhoopte vertraging zorgen. Houd er dus altijd rekening mee dat je een paar uur vast kunt komen te staan. Met een halfvolle tank kun je, als het echt moet, één nacht in een verwarmde auto doorbrengen.

Tip 7: vergeet andere warmtebronnen niet

De verwarming in de auto houdt je warm, maar vergeet niet om ook andere warmtebronnen mee te nemen: denk aan een thermosfles met hete thee, een fleecedeken, dikke sokken of een lekkere trui.

Tip 8: download de iGarage-app

Last but not least: download de iGarage-app. Met het iGarage AutoPaspoort weet je namelijk zeker dat je auto goed voorbereid is op winterse omstandigheden. Je ontvangt namelijk tijdig een notificatie voor onderhoud en Apk én hebt 24/7 inzicht in de onderhoudsstatus van je auto.

Een goede reis!
De vakantie begint al onderweg. Zeker als je relaxed op pad gaat, na de juiste voorbereiding. Geniet van een fijne wintersportvakantie en een goede reis!